Ön most elhagyja a www.kedplasma.hu weboldalát. Az orvosi információk – beleértve az engedélyezett alkalmazási köröket – eltérőek lehetnek az EU-n kívüli országokban.
NEM
IGEN
About Kedrion - Front Image

Plazma és donáció

Plazma: az áramló élet

A vérplazma a vér folyékony része. Ez a folyadék szállítja a szervezetben a vérsejteket: a vörösvérsejtek az oxigént viszik el a megfelelő helyekre, a fehérvérsejtek felveszik a harcot a kórokozókkal és segítenek a sérülések begyógyulásában, a vérlemezkék pedig elállítják a vérzést. Ha a sejteket kivonjuk a vérből, sárgás színű folyadékot kapunk, amelynek java része– mintegy 92% – víz, a fennmaradó 8% tartalmazza a létfontosságú komponenseket. A plazma szállítja az antitesteket, a véralvadásban szerepet játszó fehérjéket, a hormonokat és enzimeket, emellett tápanyagokat (cukrok, zsírok, sók, ásványi anyagok stb.) juttat a test sejtjeihez, illetve elszállítja onnan a bomlástermékeket (szén-dioxid, tejsav stb.). Ezen kívül segít a vérnyomás és a szervezet sav-bázis egyensúlyának fenntartásában is.

Számunkra a plazma értékes forrás, amelyből különféle fehérjék nyerhetők ki, ezekből pedig életminőséget javító gyógyszerek készíthetők. E készítményekkel számos ritka, illetve súlyos betegséget lehet kezelni az újszülöttek hemolitikus betegségétől az immunhiányos állapotokon át egészen a hemofíliáig. 

Donáció: Keep Life Flowing

A vérplazma nem állítható elő mesterségesen. Kizárólag másokon segíteni vágyó, egészséges emberek nagyvonalú adományozása révén szerezhető be. A legtöbb ember tisztában van azzal, hogyan lehet vért adni, és hogy ez a teljesen fájdalommentes beavatkozás mintegy tíz percet vesz igénybe (az előkészítésen és a pihenésen felül). Azt viszont már sokkal kevesebben tudják, hogy plazmát is lehet adományozni. A folyamat neve plazmaferezis, melynek során már a vérvétel közben leválasztják a plazmát; a vérsejteket és a vérlemezkéket pedig rögtön vissza is juttatják a donor szervezetébe. A levett mennyiség az adott országban érvényes szabályozás alapján eltérő lehet, jellemzően 650-880 ml.

A plazmaadás általában 30-40 percig tart. A levett plazmát szervezetünk gyorsan pótolja, ezért plazmát adni akár három naponta is lehet. A plazmaadás önkéntes és ingyenes, Magyarországon a plazmadonort a rendelkezésre állásért a jogszabályban meghatározott vagyoni ellentételezés illeti meg. A plazmakészítmények mesterségesen nem állíthatók elő, ezért van szükség plazma adományra.