Ön most elhagyja a www.kedplasma.hu weboldalát. Az orvosi információk – beleértve az engedélyezett alkalmazási köröket – eltérőek lehetnek az EU-n kívüli országokban.
NEM
IGEN
About Kedrion - Front Image

Plazma és donáció

A plazma: az élet folyama.

A plazma nem más, mint ami a vér áramlását okozza. Ez az a folyadék, ami a vérsejteket egy fajta szuszpenzióban szállítja szerte a testben  –  az oxigént szállító vörösvértesteket; a betegségek ellen harcot felvevő és a sérülések gyógyulását elősegítő fehérvértesteket; valamint a vérzést csillapító vérlemezkéket. Amennyiben ezeket a sejteket kivesszük a plazmából, egy szalmaszínű, többségében – körülbelül 92%-ban – vízből álló folyadékot kapunk, a fennmaradó rész azonban egyéb elemeket tartalmaz, mégpedig olyanokat, amelyek oldott formában legalább olyan fontosak az élethez. A plazma szállítja az antitesteket, a véralvadáshoz szükséges fehérjéket, a hormonokat és enzimeket; továbbítja a tápanyagokat (így például a cukrokat, a zsírokat, sókat, ásványi anyagokat stb.) a test sejtjeihez, közben pedig elszállítja a melléktermékeket (így például a széndioxidot, a tejsavat stb.). A plazma segít a szervezet vérnyomásának, illetve sav-bázis egyensúlyának szinten tartásában.

A Kedrion számára a plazma egy olyan, proteinek kivonására alkalmas alapanyag, ami életminőséget javító gyógyszerré alakítható, melyekkel számos olyan ritka és súlyos betegség és állapot kezelhető, mint például az újszülöttek hemolitikus betegsége, az immundeficiencia, vagy a hemofília.

 

Donáció: Keep Life Flowing

Plazmát nem lehet mesterségesen előállítani.  Plazmához egyedül egészséges emberek nagylelkű adományozása útján lehet hozzájutni, és az végül majd az arra rászorulókhoz jut el.

Az emberek többsége ismeri a véradást, ami egy fájdalommentes, körülbelül tíz perces eljárás (amihez hozzá adódik az előkészítés és a véradás utáni pihenés ideje).  De arra is van lehetőség, hogy az ember plazmát, csak plazmát adjon egy úgynevezett plazmaferezis eljárás segítségével; ennek folyamán leveszik a vért, a plazmát kinyerik, majd a vérsejteket és vérlemezkéket visszajuttatják a donor szervezetébe. A leadott plazma mennyisége jellemzően 650 és 850 ml között van, az adott ország törvényi szabályozásától függően.

A plazmaferezis hosszabb időt vesz igénybe, mint a hagyományos véradás – körülbelül egy órát –, de fontos előnyei is vannak. A plazma sokkal gyorsabban termelődik újra a szervezetben, mint a vérsejtek. Egy plazmadonor akár hetente kétszer is adhat plazmát, ezzel szemben két véradás között nyolc hét szünetet kell tartani. Egyes országokban és bizonyos helyeken a donorok pénzbeli juttatásban is részesülnek adományukért; Németországban a ráfordított időnek megfelelő összegben részesülnek.

További linkek: