Ön most elhagyja a www.kedplasma.hu weboldalát. Az orvosi információk – beleértve az engedélyezett alkalmazási köröket – eltérőek lehetnek az EU-n kívüli országokban.
NEM
IGEN
About Kedrion - Front Image

Donáció

A plazma donációja egyszerű és biztonságos.  

A plazmát egy úgynevezett plazmaferezis eljárás segítségével gyűjtjük be.  Ennek folyamán vért veszünk le a donortól, elválasztjuk a plazmát a vér többi összetevőjétől (a vörös- és fehérvérsejtektől, illetve a vérlemezkéktől), amiket aztán visszajuttatunk a donor szervezetébe.  Lévén, hogy a szervezet a plazmát sokkal gyorsabban újra tudja termelni, mint a fent említett egyéb összetevőket, a plazmadonorok sokkal gyakrabban adományozhatnak, mint a véradók.

KI ADHAT PLAZMÁT?

A KEDPLASMA MAGYARORSZÁG a plazma begyűjtésének legmagasabb minőségi követelményeit követi, hogy így biztosítsa donorjaink biztonságát, valamint az általuk adott vérplazma minőségét és biztonságos voltát.

A potenciális donoroknak a következő általános követelményeknek kell megfelelniük:

  • 18 és 65 év közötti életkor
  • Minimum 50 kg-os testsúly
  • Jó egészségi állapot
  • Érvényes személyigazolvánnyal rendelkezik
  • Lakcímet igazoló okirattal (lakcímkártya) rendelkezik

A potenciális donorokat orvosi csapatunk alapos fizikai vizsgálatnak veti alá, majd kikérdezik őket, hogy átfogó képet kapjanak kórtörténetükről, az aktuálisan szedett gyógyszereikről, az általuk meglátogatott országokról, esetleges tetoválásaikról és piercingjeinkről, valamint minden egyéb releváns dologról.  A vizsgálatok és a laboratóriumi leletek eredményei döntik el, ki minősülhet plazmadonornak.

 

A PLAZMA DONÁCIÓJÁNAK LÉPÉSEI

Kedrion editorial media

1. LÉPÉS - Regisztráció

Minden donornak érvényes dokumentummal kell igazolnia személyi azonosságát a bejelentkezéskor. Ezt követően feltérképezzük legfontosabb fizikai adatait (szívritmus, vérnyomás, testhő, valamint testsúly), majd a donor egy kérdőívet kap, amelyben rákérdezünk a kórtörténetre, az aktuálisan szedett gyógyszerekre, a közelmúltban meglátogatott országokra, valamint a donor esetleges tetoválásaira, piercingjeire.

Kedrion editorial media

2. LÉPÉS - Orvosi vizsgálat

Orvoscsapatunk az alapvető vizsgálatok és a kérdőív kiértékelése alapján kimondja, hogy a jelentkező alkalmas-e donornak.  Ha valaki visszatérő donor, akkor további fizikai vizsgálaton és egészségügyi szűrésen kell időről-időre átesnie (minden 15. alkalommal, illetve amikor csak szükséges).

Kedrion editorial media

3. LÉPÉS - Plazmaferezis

Közvetlenül a plazmaferezis megkezdése előtt megmérik a donor vérének fehér- és vörösvérsejt szintjét, valamint mintát vesznek tőle későbbi elemzés céljából. Ezt követően rácsatlakoztatják a plazmaferezis készülékre. Ez a gép a vért vesz le, kiválasztja belőle a plazmát, majd azt összekeveri egy antikoaguláns oldattal, mielőtt egy tartályba juttatná.  Ezt követően a vér többi összetevője visszakerül a donor szervezetébe. Az eljárás során steril, egyszer használatos eszközöket alkalmazunk, a donor vére pedig sosem hagyja el a zárt rendszert.

Kedrion editorial media

4. LÉPÉS - Köszönjük!

Köszönjük, hogy egy órát szánt idejéből plazma adományozására. Ön ezzel a tettével értékes ajándékot adott azoknak, akik plazma-alapú terápiára szorulnak; köszönettel tartozunk Önnek a nevükben! A donációt követően, szendvics, innivaló és pihenési lehetőség várja.  Sőt mi több, azt az időt is megtérítjük, amit az adományozásra szánt.